Tuesday, September 18, 2012

DUTCH CHERRY PIE in da making

CARA-CARANYA

1. mestilah sediakan mixer, sediakan segala bahan2 yang di perlukan BAHAN2 dan sediakn bekas nak letak nyer nanti (ntah apa namanya, tengok gambar la,mana2 acuan pun boleh).


2. Mula2, campurkan butter + gula, mix sehingga creamy yer, jangan kembang sangat.

3.  Lepas tuh,masukkan telur satu per satu, jangan masuk serentak.masukan satu dulu, mix sehingga sebati   then masuk lagi, tunggu jap, then masuk yang last.

4. Dengan speed mixer yang slow, masukkan tepung + serbuk badam tadi. teruskan mix dengan low speed sehingga sebati.

5. Last sekali masukkan kulit lemon (sudah diparut) dan jus lemon. Mix sekejap sahaja then stop mix. Time nih, dah boleh panaskan oven.

6. Sapu butter pada acuan, then letakkan la ia dalam acuan tuh.INGAT!! jangan letak banyak sgt sebab nanti ia akan mengembang. Letak ceri tengah2 (kalau nak jimat potong dua or potong empat, ceri kn mahal).

7. Dah siap untuk dibakar, masukkan dalam oven, 180°C SELAMA 30 MINIT (kalau oven dah panas awal2, boleh kurangkan 20 minit).

8. Siap untuk dihidangkan....

SEKIAN.... selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment